Tuesday, September 24, 2013

Convert PDF to Microsoft Word

Alhamdulillah...
Seronok rasanya dapat on balik blog kesayangan saya nim...

kesahnya, yang membolehkan on balik ni..setelah reset password akaun dengan password yang baru.. Alhamdulillah3x. terima kasih wireless Pusat Sumber Wifi3 SMK Pusa yang xla berapa laju sangat, tapi dapat la nak uruskan hal2 converting kertas soalan exam Tasawwur f5 nie.he Alhamdulillah.

jadi, kalau nak convert dari pdf ke microsoft word memang mudah sekarang.

1) masuk ke 'https://www.pdftoword.com/'


2) attach kan file yang nak diconvert
3) isikan emel kita yang betul
4) klik Convert It

nanti file itu akan masuk ke emel kita.. so,

5) check/sign in emel kita
6) download converted emel kita
7) then, cek la kat folder download kat pc kiter..

InsyaAllah! Ready to be Edited... mmm Alhamdulillah!!
Credit to: Kak Jaa yang mencadangkan saya buka internet tuk buat benda ni.

Sunday, March 11, 2012

MY HORSING MYVI

Sabar3...

Mg dimanfaatkan sebaik mungkin untuk menginfakkannya ke jalan Allah

Thursday, February 3, 2011

Satu Persoalan Aje

Banyak mana kita berdakwah hari ini??

Friday, December 3, 2010

Pesan Panjang Untuk Ukhti

Pesan Panjang Untukmu Ukhti ˙·٠•●♥by •٠·˙ Di Atas Sajadah Cinta ˙·٠• on Thursday, December 2, 2010

✿Ukhti…Besarnya kerudungmu tidak menjamin sama dengan besarnya semangat jihadmu menuju ridho Tuhanmu,mungkinkah besarnya kerudungmu hanya di gunakan sebagai fashion atau gaya jaman sekarang, atau mungkin kerudung besarmu hanya di jadikan alat perangkap busuk supaya mendapatkan ikhwan yang di idamkan bahkan bisa jadi kerudung besarmu hanya akan di jadikan sebagai identitasmu saja, supaya bisa mendapat gelar akhwat dan di kagumi oleh banyak ikhwan

✿Ukhti…tertutupnya tubuhmu Tidak menjamin bisa menutupi aib saudaramu, keluargamu bahkan diri antum sendiri, coba perhatikan sekejap saja, apakah aib saudaramu, teman dekatmu bahkan keluargamu sendiri sudah tertutupi, bukankah kebiasaan buruk seorang perempuan selalu terulang dengan tanpa di sadari melalui ocehan-ocehan kecil sudah membekas semua aib keluargamu, aib sudaramu, bahkan aib teman dekatmu melalui lisan manis mu

✿Ukhti…lembutnya suaramu mungkin selembut sutra bahkan lebih dari pada itu, tapi akankah kelembutan suara antum sama dengan lembutnya kasihmu pada saudaramu, pada anak-anak jalanan, pada fakir miskin dan pada semua orang yang menginginkan kelembutan dan kasih sayangmu

✿Ukhti…lembutnya Parasmu tak menjamin selembut hatimu, akankah hatimu selembut salju yang mudah meleleh dan mudah terketuk ketika melihat segerombolan anak-anak palestina terlihat gigih berjuang dengan berani menaruhkan jiwa dan raga bahkan nyawa sekalipun dengan tetes darah terakhir, akankah selembut itu hatimu ataukah sebaliknya hatimu sekeras batu yang ogah dan cuek melihat ketertindasan orang lain.

✿Ukhti…Rajinnya tilawahmu tak menjamin serajin dengan shalat malammu, mungkinkah malam-malammu di lewati dengan rasa rindu menuju Tuhanmu dengan bangun di tengah malam dan di temani dengan butiran-butiran air mata yang jatuh ke tempat sujud mu serta lantunan tilawah yang tak henti-hentinya berucap membuat setan terbirit-birit lari ketakutan, atau sebaliknya, malammu selalu di selimuti dengan tebalnya selimut setan dan di nina bobokan dengan mimpi-mimpi jorokmu bahkan lupa kapan bangun shalat subuh.
✿Ukhti…Cerdasnya dirimu tak menjamin bisa mencerdaskan sesama saudaramu dan keluargamu, mungkinkah temanmu bisa ikut bergembira menikmati ilmu-ilmunya seperti yang antum dapatkan, ataukah antum tidak peduli sama sekali akan kecerdasan temanmu, saudaramu bahkan keluargamu, sehingga membiarkannya begitu saja sampai mereka jatuh ke dalam lubang yang sangat mengerikan yaitu maksiat

✿Ukhti…cantiknya wajahmu tidak menjamin kecantikan hatimu terhadap saudaramu, temanmu bahkan diri antum sendiri, pernahkah antum menyadari bahwa kecantikan yang antum punya hanya titpan ketika muda, apakah sudah tujuh puluh tahun kedepan antum masih terlihat cantik, jangan-jangan kecantikanmu hanya di jadikan perangkap jahat supaya bisa menaklukan hati ikhwan dengan senyuman-senyuman busukmu

✿Ukhti…tundukan pandanganmu yang katuh ke bumi tidak menjamin sama dengan tundukan semangatmu untuk berani menundukan musuh-musuhmu, terlalu banyak musuh yang akan antum hadapi mulai dari musuh-musuh islam sampai musuh hawa nafsu pribadimu yang selalu haus dan lapar terhadap perbuatan jahatmu,

✿Ukhti…tajamnya tatapanmu yang menusuk hati, menggoda jiwa tidak menjamin sama dengan tajamnya kepekaan dirimu terhadap warga sesamamu mu yang tertindas di palestina, pernahkah antum menangis ketika mujhaid-mujahidah kevil tertembak mati, atau dengan cuek bebk membiarkan begitu saja, pernahkah antum merasakan bagaimana rasanya berjihad yang di lakukan oleh para mujahidah-mujahidah teladan

✿ Ukhti…lirikan mamatamu yang menggetarkan jiwa tidak menjamin dapat menggetarkan hati saudaramu yang senang bermaksiat, coba antum perhatikan dunia sekelilingmu masih banyak teman,saudara bahkan keluarga antum sendiri belum merasakan manisny islam dan iman mereka belum merasakan apa yang antum rasakan, bisa jadi salah satu dari kleuargamu masih gemar bermaksiat, berpakaian seksi dan berperilaku binatang yang tak karuan, sanggupkah antum menggetarkan hati-hati mereka supaya mereka bisa merasakan sama apa yang kamu rasakan yaitu betapa lezatnya hidup dalam kemulyaan islam
✿Ukhti…muhasabah yang antum lakukan masihkah terlihat rutin dengan menghitung-hitung kejelekan dan kebusukan kelakuan antum yang di lakukan siang hari, atau bahkan kata muhasabah itu sudah tidak terlintas lagi dalam hatimu, sungguh lupa dan sirna tidak ingat sedikitpun apa yang harus di lakukan sebelum tidur, antum tidur mendengkur begitu saja dan tidak pernah kenal apa itu muhasabah sampai kapan akhlak busuk mu di lupakan, kenapa muhasabah tidak di jadikan sebagai moment untuk perbaikan diri bukankah akhwat yang hanya akan mendapatkan ikhwah yang baik
✿Ukhti… hatimu di jendela dunia, dirimu menjadi pusat perhatian semua orang, sanggupkah antum menjaga izzah yang antum punya, atau sebaliknya antum bersikap acuh tak acuh terhadap penilaian orang lain dan hal itu akan merusak citra akhwat yang laing, kadang orang lain akan mempunyai persepsi di sama ratakan antara akhwat yang sautu dengan akhwat yang lain, jadi kalo antum sendiri membuat kebobrokan akhlak maka akan merusak citra akhwat yang lain

✿Ukhti…dirimu menjadi dambaan semua orang, karena yakinlah preman sekalipun, bahkan brandal sekalipun tidak menginginkan istri yang akhlaknya bobrok tapi semua orang menginginkan itri yang solehah, siapkah antum sekarang menjadi istri solehah yang selalu di damba-dambakan oleh semua orang

Semoga Bermanfaat ... ^__^

Saturday, November 6, 2010

Kaedah Congak-Cari Muka Surat Setiap Juzuk Dalam Al-Quran

Setiap kali nak baca al-Quran, setiap kali tu lupa.., muka surat mana.. Sbb jenis xbawa al-Quran sendiri, jadi pakat ambil je al-Quran mane2 pun.. Jadi, teringat k.Shahidah A. Manaf pernah ajar cara cari juzuk dlm al-Quran.. Hm, ni caranya..ambil kat blog dia..

http://mujtahidah82.blogspot.com/2010/01/kaedah-congak-cari-muka-surat-setiap.html

Kaedah Congak-Cari Muka Surat Setiap Juzuk Dalam Al-Quran

Assalamualaikum semua...

Saya masih teringat ketika belajar di Sekolah Menengah Agama Atas Sultan Zainal Abidin dulu, pernah pihak sekolah menghantar dua orang wakil untuk menyertai Kursus Intensif Tarannum. Alhamdulilah saya juga tersenarai walaupun taklah pandai sangat tarannum ni. Cuma minat sangat.

Ada seorang ustaz tenaga pengajar ketika kursus tersebut yang mengajar bagaimana nak cari muka surat setiap juzuk dalam Al-Quran secara congak. Tapi dengan syarat. Kami pun bertanya apa syaratnya? "Kalau kamu tak ajar orang lain, kamu tak akan ingat kaedah ini sampai bila-bila" jawab ustaz (saya lupa nama beliau).

Oleh itu, saya pun nak ajar lah sahabat-sahabat di luar...Alhamdulillah walaupun hampir 15 tahun, saya masih ingat kaedah tersebut. Mudah-mudahan menyenangkan kita untuk lebih mengakrabi dengan Al-Quran itu sendiri. Ok.

Contohnya nak cari juzuk 6:

step pertama- 6-1=5

step kedua- 5 x 2=10

step ketiga - tambah no 2 dibelakangnya,

jadilah muka surat 102

*********************************

Contoh lain nak cari juzuk 21

Step pertama- 21-1=20

Step kedua- 20 x 2=40

Step ketiga- tambah no 2 dibelakangnya

Jadilah juzuk 21 muka surat 402

Ok..Mudah kan. Tapi untuk Al-Quran Rasam Uthmani je..

Wednesday, September 15, 2010

Aku Tahu, dan Oleh itu..

"Aku tahu rezekiku takkan diambil orang lain, kerana itulah kalbuku selalu tenang. Aku tahu amal perbuatanku takkan dapat ditunaikan orang lain, kerna itulah aku sibuk mngerjakannya. Aku tahu Allah mengawasiku, krn itulah aku selalu merasa malu Dia melihatku dlm keadaan maksiat. Aku tahu kematian itu sudah menungguku, krn itulah aku selalu menambh bekal untuk hari pertemuanku dgn Allah." -Hasan al-Basri

Ya Allah, bagilah aku ingat ini sentiasa..

Friday, September 10, 2010

IKLAN 1 minit yang kontroversi, dan maksud tersiratnye

Salam..

Sebenarnya tak pernah tengok iklan ni dengan mata kepala sendiri kat TV3 (sbb TV kat umah sewa rosak), tapi terbaca kat FBook..

balik umah, nak juga try tengok, tapi rupa2nya pihak penyiaran dah tarik balik dah iklan tu.
Semoga menjadi pengajaran kita semua, n saya sendiri rase perlu jugak kita fahami dengan mendalam.. apa unsur2 yang bertentangan dengan Islam yang wujud dalam iklan tersebut..
video

Mungkin kita anggap ia perkra biasa, tp xmustahil ia sebenarnya perancangan Yahudi untuk meliberalkan pemikiran kita. Waspada!

Copy From:
PENERANGAN JELAS PROMO IKLAN AIDILFITRI TV3! SESAT LAGI MENYESATKAN!by Aida Rahayu on Sunday, September 5, 2010 at 10:38am

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

2.Buku - Bible

3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan

4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

 
Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

 
Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene

4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

Scene 4-1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.



Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

 
Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan
 
Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

 
Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

 
Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau - Singapore lah.

 
Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.
1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

 
Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

taken from Yusrizan Usop