Friday, December 3, 2010

Pesan Panjang Untuk Ukhti

Pesan Panjang Untukmu Ukhti ˙·٠•●♥by •٠·˙ Di Atas Sajadah Cinta ˙·٠• on Thursday, December 2, 2010

✿Ukhti…Besarnya kerudungmu tidak menjamin sama dengan besarnya semangat jihadmu menuju ridho Tuhanmu,mungkinkah besarnya kerudungmu hanya di gunakan sebagai fashion atau gaya jaman sekarang, atau mungkin kerudung besarmu hanya di jadikan alat perangkap busuk supaya mendapatkan ikhwan yang di idamkan bahkan bisa jadi kerudung besarmu hanya akan di jadikan sebagai identitasmu saja, supaya bisa mendapat gelar akhwat dan di kagumi oleh banyak ikhwan

✿Ukhti…tertutupnya tubuhmu Tidak menjamin bisa menutupi aib saudaramu, keluargamu bahkan diri antum sendiri, coba perhatikan sekejap saja, apakah aib saudaramu, teman dekatmu bahkan keluargamu sendiri sudah tertutupi, bukankah kebiasaan buruk seorang perempuan selalu terulang dengan tanpa di sadari melalui ocehan-ocehan kecil sudah membekas semua aib keluargamu, aib sudaramu, bahkan aib teman dekatmu melalui lisan manis mu

✿Ukhti…lembutnya suaramu mungkin selembut sutra bahkan lebih dari pada itu, tapi akankah kelembutan suara antum sama dengan lembutnya kasihmu pada saudaramu, pada anak-anak jalanan, pada fakir miskin dan pada semua orang yang menginginkan kelembutan dan kasih sayangmu

✿Ukhti…lembutnya Parasmu tak menjamin selembut hatimu, akankah hatimu selembut salju yang mudah meleleh dan mudah terketuk ketika melihat segerombolan anak-anak palestina terlihat gigih berjuang dengan berani menaruhkan jiwa dan raga bahkan nyawa sekalipun dengan tetes darah terakhir, akankah selembut itu hatimu ataukah sebaliknya hatimu sekeras batu yang ogah dan cuek melihat ketertindasan orang lain.

✿Ukhti…Rajinnya tilawahmu tak menjamin serajin dengan shalat malammu, mungkinkah malam-malammu di lewati dengan rasa rindu menuju Tuhanmu dengan bangun di tengah malam dan di temani dengan butiran-butiran air mata yang jatuh ke tempat sujud mu serta lantunan tilawah yang tak henti-hentinya berucap membuat setan terbirit-birit lari ketakutan, atau sebaliknya, malammu selalu di selimuti dengan tebalnya selimut setan dan di nina bobokan dengan mimpi-mimpi jorokmu bahkan lupa kapan bangun shalat subuh.
✿Ukhti…Cerdasnya dirimu tak menjamin bisa mencerdaskan sesama saudaramu dan keluargamu, mungkinkah temanmu bisa ikut bergembira menikmati ilmu-ilmunya seperti yang antum dapatkan, ataukah antum tidak peduli sama sekali akan kecerdasan temanmu, saudaramu bahkan keluargamu, sehingga membiarkannya begitu saja sampai mereka jatuh ke dalam lubang yang sangat mengerikan yaitu maksiat

✿Ukhti…cantiknya wajahmu tidak menjamin kecantikan hatimu terhadap saudaramu, temanmu bahkan diri antum sendiri, pernahkah antum menyadari bahwa kecantikan yang antum punya hanya titpan ketika muda, apakah sudah tujuh puluh tahun kedepan antum masih terlihat cantik, jangan-jangan kecantikanmu hanya di jadikan perangkap jahat supaya bisa menaklukan hati ikhwan dengan senyuman-senyuman busukmu

✿Ukhti…tundukan pandanganmu yang katuh ke bumi tidak menjamin sama dengan tundukan semangatmu untuk berani menundukan musuh-musuhmu, terlalu banyak musuh yang akan antum hadapi mulai dari musuh-musuh islam sampai musuh hawa nafsu pribadimu yang selalu haus dan lapar terhadap perbuatan jahatmu,

✿Ukhti…tajamnya tatapanmu yang menusuk hati, menggoda jiwa tidak menjamin sama dengan tajamnya kepekaan dirimu terhadap warga sesamamu mu yang tertindas di palestina, pernahkah antum menangis ketika mujhaid-mujahidah kevil tertembak mati, atau dengan cuek bebk membiarkan begitu saja, pernahkah antum merasakan bagaimana rasanya berjihad yang di lakukan oleh para mujahidah-mujahidah teladan

✿ Ukhti…lirikan mamatamu yang menggetarkan jiwa tidak menjamin dapat menggetarkan hati saudaramu yang senang bermaksiat, coba antum perhatikan dunia sekelilingmu masih banyak teman,saudara bahkan keluarga antum sendiri belum merasakan manisny islam dan iman mereka belum merasakan apa yang antum rasakan, bisa jadi salah satu dari kleuargamu masih gemar bermaksiat, berpakaian seksi dan berperilaku binatang yang tak karuan, sanggupkah antum menggetarkan hati-hati mereka supaya mereka bisa merasakan sama apa yang kamu rasakan yaitu betapa lezatnya hidup dalam kemulyaan islam
✿Ukhti…muhasabah yang antum lakukan masihkah terlihat rutin dengan menghitung-hitung kejelekan dan kebusukan kelakuan antum yang di lakukan siang hari, atau bahkan kata muhasabah itu sudah tidak terlintas lagi dalam hatimu, sungguh lupa dan sirna tidak ingat sedikitpun apa yang harus di lakukan sebelum tidur, antum tidur mendengkur begitu saja dan tidak pernah kenal apa itu muhasabah sampai kapan akhlak busuk mu di lupakan, kenapa muhasabah tidak di jadikan sebagai moment untuk perbaikan diri bukankah akhwat yang hanya akan mendapatkan ikhwah yang baik
✿Ukhti… hatimu di jendela dunia, dirimu menjadi pusat perhatian semua orang, sanggupkah antum menjaga izzah yang antum punya, atau sebaliknya antum bersikap acuh tak acuh terhadap penilaian orang lain dan hal itu akan merusak citra akhwat yang laing, kadang orang lain akan mempunyai persepsi di sama ratakan antara akhwat yang sautu dengan akhwat yang lain, jadi kalo antum sendiri membuat kebobrokan akhlak maka akan merusak citra akhwat yang lain

✿Ukhti…dirimu menjadi dambaan semua orang, karena yakinlah preman sekalipun, bahkan brandal sekalipun tidak menginginkan istri yang akhlaknya bobrok tapi semua orang menginginkan itri yang solehah, siapkah antum sekarang menjadi istri solehah yang selalu di damba-dambakan oleh semua orang

Semoga Bermanfaat ... ^__^

Saturday, November 6, 2010

Kaedah Congak-Cari Muka Surat Setiap Juzuk Dalam Al-Quran

Setiap kali nak baca al-Quran, setiap kali tu lupa.., muka surat mana.. Sbb jenis xbawa al-Quran sendiri, jadi pakat ambil je al-Quran mane2 pun.. Jadi, teringat k.Shahidah A. Manaf pernah ajar cara cari juzuk dlm al-Quran.. Hm, ni caranya..ambil kat blog dia..

http://mujtahidah82.blogspot.com/2010/01/kaedah-congak-cari-muka-surat-setiap.html

Kaedah Congak-Cari Muka Surat Setiap Juzuk Dalam Al-Quran

Assalamualaikum semua...

Saya masih teringat ketika belajar di Sekolah Menengah Agama Atas Sultan Zainal Abidin dulu, pernah pihak sekolah menghantar dua orang wakil untuk menyertai Kursus Intensif Tarannum. Alhamdulilah saya juga tersenarai walaupun taklah pandai sangat tarannum ni. Cuma minat sangat.

Ada seorang ustaz tenaga pengajar ketika kursus tersebut yang mengajar bagaimana nak cari muka surat setiap juzuk dalam Al-Quran secara congak. Tapi dengan syarat. Kami pun bertanya apa syaratnya? "Kalau kamu tak ajar orang lain, kamu tak akan ingat kaedah ini sampai bila-bila" jawab ustaz (saya lupa nama beliau).

Oleh itu, saya pun nak ajar lah sahabat-sahabat di luar...Alhamdulillah walaupun hampir 15 tahun, saya masih ingat kaedah tersebut. Mudah-mudahan menyenangkan kita untuk lebih mengakrabi dengan Al-Quran itu sendiri. Ok.

Contohnya nak cari juzuk 6:

step pertama- 6-1=5

step kedua- 5 x 2=10

step ketiga - tambah no 2 dibelakangnya,

jadilah muka surat 102

*********************************

Contoh lain nak cari juzuk 21

Step pertama- 21-1=20

Step kedua- 20 x 2=40

Step ketiga- tambah no 2 dibelakangnya

Jadilah juzuk 21 muka surat 402

Ok..Mudah kan. Tapi untuk Al-Quran Rasam Uthmani je..

Wednesday, September 15, 2010

Aku Tahu, dan Oleh itu..

"Aku tahu rezekiku takkan diambil orang lain, kerana itulah kalbuku selalu tenang. Aku tahu amal perbuatanku takkan dapat ditunaikan orang lain, kerna itulah aku sibuk mngerjakannya. Aku tahu Allah mengawasiku, krn itulah aku selalu merasa malu Dia melihatku dlm keadaan maksiat. Aku tahu kematian itu sudah menungguku, krn itulah aku selalu menambh bekal untuk hari pertemuanku dgn Allah." -Hasan al-Basri

Ya Allah, bagilah aku ingat ini sentiasa..

Friday, September 10, 2010

IKLAN 1 minit yang kontroversi, dan maksud tersiratnye

Salam..

Sebenarnya tak pernah tengok iklan ni dengan mata kepala sendiri kat TV3 (sbb TV kat umah sewa rosak), tapi terbaca kat FBook..

balik umah, nak juga try tengok, tapi rupa2nya pihak penyiaran dah tarik balik dah iklan tu.
Semoga menjadi pengajaran kita semua, n saya sendiri rase perlu jugak kita fahami dengan mendalam.. apa unsur2 yang bertentangan dengan Islam yang wujud dalam iklan tersebut..
video

Mungkin kita anggap ia perkra biasa, tp xmustahil ia sebenarnya perancangan Yahudi untuk meliberalkan pemikiran kita. Waspada!

Copy From:
PENERANGAN JELAS PROMO IKLAN AIDILFITRI TV3! SESAT LAGI MENYESATKAN!by Aida Rahayu on Sunday, September 5, 2010 at 10:38am

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

2.Buku - Bible

3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan

4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

 
Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

 
Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene

4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

Scene 4-1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.



Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

 
Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan
 
Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

 
Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

 
Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau - Singapore lah.

 
Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.
1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

 
Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

taken from Yusrizan Usop

Wednesday, July 21, 2010

DIAlah KEKASIH

ASALAMUALAIKUM WBT..
Buat semua rakan2, kali ni aku nak share tentang kekasih aku... kekasih yang sangat aku syg,,kekasih aku ni penyayang sifatnya,..betol,x tipu punyalah...

pure cintalah nk diketegorikan tu.. ape x nye, mase aku susah, minta tolong terus je dr dia, pasti akan dtg bantuan,lambt atau lambat tu, aku redha.. bila aku susah hati plak, ngadu je kt dia,..ape yg best bila ngdu kt dia, terasa tenang je...4 surelah, kekasih kn?

ish, beruntung betol dpt kekasih mcm ni...dia x pernah sakitkan hati aku,.. aku kalo rindu, bla2 mase je aku bleh contact dia...yg seronoknyer, aku merasa dia tu betol2 dekat dgn hati ini.. ye la, cinta punya pasal kn?

dia sebenarnya x kisah pun kalo aku ni nk ingt kt dia ke x,. tp rugila aku,kalo aku ingt n contact dia, sure mcm2 la yg akn aku dpt. coz kekasih aku ni mcm2 dia ade...

Aku hubungi dia x perlu bayar bil,free online. x kira la material ka, spiritual ka, ermm mmg kekasih sejatilah dia ni..
bile aku rindu kt dia, bace je 'SURAT2' yg dia bg tu, MCM2 nasihat didlmnya,...siap bg example lg tu...semata2 nk aku paham...
sebelum ni, aku pernah jgk frust,.mmg sedih giler la masa tu..cinta bgai nk rak, tiba2 clash gitu jer... tp x sama ngn yg ni..kekasih aku ni ramai yg jatuh cinta dgn dia, so aku pun kenala usaha betol2 bak kata omputih 'what u give is, what u get back'. jd kenela usaha lebih lg..


kekasih aku ni baik sgt2. PERFECT!! TIADA TANDINGAN, TIADA APA YANG KURANG. tu yg kadang2 bila bgn tngh mlm are kul 2-3 pg..aku sure contact dia.. rinduuu...


kekasih aku ni, kaya oo.. MILIONAIRE, BILIONAIRE DAN ENTAH pa 'NAIRE' lg.
Semua keperluan hidup aku dia yg support, FREE OF CHARGE!! tp aku x sedap ati gak, msti hargai apa yg dia bg tu.. sebab kalo aku ingt dia, nescaya dia akn tmbah lg bnyak pemberiannya...


Dia suh aku blajar sungguh2menuntut ilmu,. kalo bleh,blajar suma ilmu..sebb kekasih aku ni GENIUS,CERDIK, BIJAK, DAN sewaktu dgnnya...dia kata tanpa ilmu setiap Amal yg dilakukn sia2..dia mkin r syg kt aku kalo aku rajin bljar.

Dan seperkara lg..sebenarnya, aku lom lg penah jumpa kekasih aku ni.. tp kekasih aku ni janji yg suatu hari nanti mesti jumpa dia., so skrg aku kena siap dgn segala kelengkapan untk bertemu dgn kekasih aku ni,..sbb bila2 masa je, Yg pasti x taw la bla..


dr 'SURAT2' dia yg ade tu, so,aku taw la apa yg dia suka n ape yg dia x suka..jd aku msti la buat bnda yg dia suka tu,. nanti dia pun makin syg la kt aku.. xpe la, berkorbn skrang sbb dia dh jnji, sape2 je owg yg dia syg, dia akn bg hadiah yg special yg x pernah terfikirpun.. hebatkn??

 
KEKASIH, AKU BERJANJI, AKU AKAN CUBA MEMPERTAHANKN CINTA SUCI INI,WALAUPUN NYAWA DIGADAI GANTI,.MENGADAIKAN CINTA AGUNG INI, TIDAK AKAN SAMA SEKALI. WALAUPUN TAK PERNAH BERJUMPA, AKU TETAP BAHAGIA.

ITULAH KEKASIH KU, BISA MENJADI KEKASIHMU JUA.. ALLAH SWT... CINTA AGUNGKU

Monday, July 19, 2010

Kata-Kata Hikmah yang menyedarkan.. TQ sahabat..

Ilmu akan meninggikan darjat seseorg disisi Allah & manusia ttp dgn syarat,org itu merendah diri.Namun sekiranya dia angkuh,tunggulah,ilmu itu akan menghenyaknya ke bawah..Ingatlah,rasa tdk berilmu adalah pakaian peribadi orang yg benar2 berilmu!

Sunday, June 13, 2010

LAYAKKAH AKU BERGELAR PEJUANG??

Buat renungan diri ini dan bersama

katanya kau seorang pejuang

tapi ikhtilat mu tidak dijaga

katanya kau seorang pejuang

tapi kau masih assobiyyah

katanya kau seorang pejuang

tapi ibadahmu dan amalanmu masih seperti dahulu

katanya kau seorang pejuang

kau masih layan tv, movie dan game dgn alasan nak release tension

katanya kau seorang pejuang

cinta dunia masih menempati hatimu berbanding cinta Allah dan rasulNYA

katanya kau seorang pejuang

kau sibuk update isu semasa berbanding AL QURAN 1 juz sehari

katanya kau seorang pejuang

kau xpun berdakwah

katanya kau seorang pejuang

kau masih layan muzik-muzik yang lagha

katanya kau seorang pejuang

tapi sering beralasan untuk dakwah dan jihad

katanya kau seorang pejuang

kau lebih bela jemaah berbanding islam

katanya kau seorang pejuang

kau masih ada karat jahiliyyah dihatimu tanpa usaha membuangnya

katanya kau seorang pejuang

mutabaah ibadahmu sangat menyedihkan

katanya kau seorang pejuang

ukhuwahmu hanya untuk kepentinganmu bukan kepentingan ummat

katanya kau seorang pejuang

kau sering tinggal QIAMULLAIL bebanding mengamalkannya

katanya kau seorang pejuang

berapa banyak ummat yang kau ziarah?

katanya kau seorang pejuang

kau sering menyalahkan orang lain berbanding diri sediri akibat lalai kerna tidak berdakwah

katanya kau seorang pejuang

kau lebih banyak berdakyah berbanding berdakwah

katanya kau seorang pejuang

tapi masa rehatmu lebih banyak berbanding masa berdakwah

katanya kau seorang pejuang

tapi untuk berinfaq saja kau sudah kikir

katanya kau seorang pejuang

hidupmu masih senang lenang dan mewah

katanya kau seorang pejuang

kau sudah menganggap dirimu mulia sedangkan kau harus lebih tawadhuk

katanya kau seorang pejuang

kau jarang sekali menangis untuk bertaubat

katanya kau seorang pejuang

kau masih seronok dengan maksiat di sekitarmu

katanya kau seorang pejuang

kau tidak rasa apa-apa bila berbuat maksiat

katanya kau seorang pejuang

kau masih malas mencari ilmu agamamu

katanya kau seorang pejuang

kau jarang sekali muhasabah dirimu sedang sering menasihati orang lain

katanya kau seorang pejuang

kau masih berpakaian tidak senonoh

katanya kau seorang pejuang

namun akhlakmu tidak ada apa yang berubah

katanya kau seorang pejuang

namun kau sering lalai dan leka berbanding insaf dan sedih

katanya kau seorang pejuang

kau lebih sibuk bersama keluarga berbanding bersama ummat

katanya kau seorang pejuang

kau masih pentingkan dirimu berbanding kepentingan ummat

katanya kau seorang pejuang

kau masih ragu dengan apa yangkau infakkan

katanya kau seorang pejuang

hafalanmu saja masih jauh lagi

katanya kau seorang pejuang

kau masih terasa asing dengan pekataan BERDAKWAH apatah lagi melakukannya

katanya kau seorang pejuang

kau masih mengumpat dan mengeji orang

katanya kau seorang pejuang

kau masih berbelah bagi antara dakwah dan dunia

katanya kau seorang pejuang

kau masih seperti dahulu

katanya kau seorang pejuang....


~kini baru ku tahu, aku masih belum layak untuk bergelar pejuang.. bersama mengislah diri, membentuk peribadi.. wallahua'lam..


Moge sesi kepimpinan akan datang lebih cemerlang demi menjulang kalimah Allah.. takbir!

Wednesday, June 9, 2010

Sukarnya mendapatkan cinta sejati

Demi Allah yang Maha Esa..
Tak disediakan jalan mudah menuju cintaNYA.
Cuma terkadang iman yang disangka bertapak kukoh di jiwa hakikatnya masih disaluti dengan dosa-dosa yang dianggap kecil oleh nafsu....
Tertipulah diri andai tiada hidayah dan kasih sayang Tuhan pada diri yang semakin jauh dariNYA..

Ya Allah..
rezekikan aku cintaMU dan cinta pada amalan yang mendekatkan aku padaMU...
Moga terus kekal pada jalan dakwahMU ini..
Moga iman yang disemai bisa mendatangkan rahmat dan sakinah agar damai hadir pada setiap tindakan demi secebis redhoMU...

Koreksi Pejuang

Memang indah tika kita bisa menutur kalimah perjuangan tanpa melalui likunya. Lihat saja janji Allah, tiap putaran ligat fikiran, tiap rembesan titisan air mata, tiap langkah yang diatur, tiap mata yang berjaga dan tiap detik nafas dakwah yang berhembus pasti ada habuannya. Cuma jangan pernah impikan habuan dunia ; harta, sanjungan pangkat dan kekayaan. Hanya dua pilihan si pejuang ; hidup mulia atau mati syahid.."

Tuesday, June 8, 2010

Apalah...

Apalah erti hidup ini andai tujuan dan matlamatnya bukan mencari redha Allah..carilah redha Allah walaupun dengan kebencian manusia tetapi jangan sesekali mencari redha manusia dengan kebencian dan kemurkaan Allah…
Apalah ertinya kekayaan andai tidak mendapat ketenangan jiwa..hadirnya ketenangan dan kebahagiaan itu adalah dengan redha terhadap apa yang Allah takdirkan untuk kita..banyakkan sabar mengharungi hidup..sabar itu memang mudah disebut tetapi amat payah untuk dilakukan..berbahagialah orang yang mampu sabar,kerana sabar itu adalah suatu kemanisan yang hanya akan dirasai oleh mereka yang bersabar..

Thursday, May 27, 2010

Assalamualaikum....

Sunday, May 9, 2010

Koleksi Kata-kata-Kerja Allah

“ ALLAH menguji keikhlasan hati kita bila kita bersendirian, ALLAH memberi kedewasaan kepada kita bila kita ditimpa masalah, ALLAH melatih kita dengan kesabaran dalam kesakitan, ALLAH tidak pernah mengambil sesuatu yang kita sayang kecuali dengan menggantikan yang lebih baik ”

Monday, April 26, 2010

KATA-KATA HIKMAH MUSLIMAH

Cantiknya Wanita Itu Sebagai MUSLIMAH

Bukan Kerana Keindahan Paras Rupa
Sehingga Menjadi Igauan Mata

Tetapi Berpegang Akidah Solehah
Disebalik Tirai Jiwa...
Mengandam Rindu Kekasih Pasrah Di Atas Sejadah
Mengharap Keredhaan Kehidupan Awana


Thursday, April 22, 2010

DOA

Hidup manusia penuh dengan cabaran dan dugaan.. memerlukan kpd rasional dalam membuat pilihan. Dan pertimbangan. Hiasilah diri awasi tingkahlaku, jgn tertipu dgn kenikmatan dunia ciptaan iblis laknatullah dan nafsu yang merayu-rayu..belajar mengawal emosi dlm menghadapi kehidupan yang lebih mencabar "perkahwinan".."hidupnya" sebuah perkahwinan kerana bijaknya peranan suami dlm menghidupkan solat berjemaah dan berlemah lembut sikapnya pada isteri dan anak-anak. Bahagianya sebuah perkahwinan dgn bijaknya seorang isteri memenuhi hak-hak suami dan tarbiah anak-anak..Jadi, lakukanlah usaha berterusan sebelum kita semua kearah itu =). Jangan mengharapkan pasangan seperti Saidina A’li andai kita tidak seperti Fatimah. Banyakkan memberi dari meminta.. kerana erti hidup pada memberi =).




Rabbij a’lna muqimassolata wamin zurriyatina, rabbana wataqabbal duaa’. amen

Tuesday, April 20, 2010

KAU SAHABAT, AKU SAHABAT

"Sahabatku..Mintalah teman yg soleh dlm sujud terakhirmu sewaktu tahajud kerana dia bisa menguatkan kakimu di jalan ALLAH..Sahabatku..disekeliling kita terdapat byk hati2 yg kosong dan rindukan sentuhan iman dari teman yg soleh..Mulakan dgn menjadikan dirimu penawar kpd mereka semua,penghidup hati2 yg gersang..Bykkanlah memberi dari mengharap..Biarkan diri kita xdihargai asalkan kita menghargai org lain kerana kelak ALLAH pasti menghargai kita..Salam Mahabbah =)






Tahukah sahabat2, orang yang kelihatan sangat tabah sebenarnya adalah orang yang sangat memrlukan pertolongan kalian?
Tahukah sahabat2, orang yang sentiasa memberikan motivasi sebenarnya orang yang sangat memrlukan kata2 semangat dan sokongan kalian?
Tahukah sahabat2,perkataan yang paling sukar utk diungkapkan ialah “Maafkan aku, aku cinta kamu, tolonglah aku”…
Tahukah sahabat2, kita bisa mewujudkan impian kita, sekiranya keyakinan kita yang padu hanya pada Allah?
Tahukah sahabat2, setiap pertolongan yang diberikan kepada seseorang akan dilipat gandakan lebih dari itu semua? Ikhlaslah dalam bertolong bantu…
*Salam Uhuwwah Fillah – memberi motivasi utk dapatkan motivasi =)

Monday, April 19, 2010

CENDERAMATA HARAPAN

Tiada seorang pun tahu cendera mata apa yang masih tersembunyi bagi mereka-sebagai balasan atas amal kebaikan yang mereka lakukan. (Surat as-Sajdah, 17)


Surga adalah tempat yang dijanjikan bagi kaum mukminin atas keimanan mereka kepada Allah dan ketaatan mereka kepada-Nya. Surga, sebagaimana terpapar dalam banyak ayat, merupakan tempat yang diselimuti dengan aneka jenis berkah dan merupakan tempat tinggal kebahagiaan abadi. Allah menghadiahkan surga bagi orang-orang yang beriman sebagai pahala atas amal mereka di dunia.

Surga adalah tempat pengungkapan sifat pemurah Allah (kemurahan yang hanya diperuntukkan bagi orang-orang yang beriman kepada Yang Maha Pemurah, Yang mengganjar orang-orang yang menggunakan berkah-Nya dengan tepat dengan berkah lain yang abadi dan lebih unggul).

Sunday, April 18, 2010

CUTI SEKOLAH TAHUN 2010

Dan yang paling best adalah.. dengan mengetahui waktu cuti sekolah..=)
Boleh la rancang aktiviti sendiri bersama keluarga, gerakan dan rakan2.. yang pastinya, gerakan amal islami perlu lah sentiasa berjalan xkira cuti, kelas, kuliah, sekolah, kerja atau di mana sahaja..
Yang penting:

Mesti sentiasa berakhlak dengan akhlak Islamiah,
Dan; Meniatkan segala amal buat kita kerana Allah..


Wallahua'alam


Maka, ini lah jadual cutinya...


Sumber : http://eputra.com/kalendar-sekolah-2010/

Tarikh Peperiksaan Awam 2010

Tarikh Peperiksaan Awam 2010

Sebagai bakal guru... kena tahu tarikh exam bila.. jadi boleh lah buat persiapan dan rancang aktiviti dengan teliti.... =)

Thursday, April 15, 2010

Friday, April 9, 2010

EXAM INI

Bismillah walhamdulillah..

InsyaAllah semester ini cuma ada 3 paper yang perlu exam final.. Sebelum ke paper, nak checklist assingment jap..

Sains Kehidupan- Tinggal kena hantar report kat Encik Anuar Isnin ni.
PIK Pembangunan Insan dan Kewarganegaraan- Alhamdulillah la, dah hantar. tapi xtaula apa yang kami buat kat assingment tu... dapat A- pun mujor. Harap2 Dr terima je la hasil pemikiran dan gorengan kami.
Hafazan al-Quran- Alhamdulillah xde assingment.. Cuma xbiasa gi tasmik kat ustaz.. hasilnya, ada 15 surah lagi belum tasmik..
KPPI- Assingment dah hantar, cuma CD tak hantar lagi. Alamak, camane ni??

Okey, dari sudut kehadiran pulak..

Sains Kehidupan- Kuliah 2 kali xgi. dan perjumpaan last tu, langsung xsempat nak gi. then, ketiga2 kuiz terlepas, dan tinggal 1 lagi kuiz kena buat dekat SPIN.. Harap2 semua tu tak dikira... Perjumpaan group 2kali gak kl termasuk sbb g kem.
PIK - Kedatangan Full- sangat bagus. walaupun terkdg sampai lewat dan keuar awal dan mengantuk.. cumanya, jarang catat masa lectrer mengajar. teruk3.. Konon Imam Shafie..
Hafazan- Kuliah xpernah xdatang. Cuma, tutorial 3 kali dah rasenya. ke 2kali..?? oh, 3kali termasuk pergi kem. dan tasmik dekat Ustaz Asyraf cuma 1kali. tak kira lagi, hari yang ustaz batalkan kelas, dan dia suruh gi tasmik kat dia.. kl ustaz kira semua tu, maknanya, dah 3 kali la tak datang kuliah.. aduih, camane tu??
KPPI- 2 kali jugak xdatang. Kira okey la tuh.

Nampaknya yang paling teruk- Sains Kehidupan dan Hafazan lah!
Ape la yang aku buat, sampai tak pergi kelas ni..?? Aduih, teruknya!
Ya Allah, ampunkanlah aku...

Hm, So, the last one is my preparation for Final Exam.

Untuk Final ni cuma ada 3 paper je.
Pertama, PIK.
Soalan dah ada, cuma aku hanya perlu hafal jawapan, dan bincang dengan kawan2, kenapa jawapannya ini, dan bukan itu?? dan baca 3 bab yang En Zarin mintak tekankan itu! Dan bincang jawapan yang mungkin bagi soalan subjektif itu!k(model sistem pendidikan yang bersesuaian, ancaman sekularisme, peranan guru untuk mempuk semangat kewarganegaraan di sekolah, n yang satu lagi yang enarik- Beza KBSR dengan KSSR... dan kalau nak stand by, blh gak baca sikit tentang PSK, skop/sukatan, pendekatan P&P,penilaian ). JUST A VERY SIMPLE THING! So, why dont i do the best for the rest of my life??

Kedua, Hafazan..
InsyaAllah, yang ni kena banyak beramal dan mengaji.
1) Panaskan balik surah-surah yang telah dihafal..
2) Tulis semula juzuk 30 semua sekali.. pastikan ejaan yang betul. Yeah, insyaAllah masih sempat untuk semua ni.. (Spot-An-Naba', Abasa, Al-Balad)
3) Dan yang juzuk 29 tu, biasa2 kan pasang al-Quran kat laptop.. sekurang2 nya, walaupun taks empat hafal, kita dah biasa dengar ayat2 dia.. jadi, dah boleh la kalau nak rottib kalimah tu...
Hm, tapi untuk syafawi macamana pulak??
Untuk syafawi..- try tanya kawan2 yang dah gi syafawi, tanya surah apa ustaz banyak tanya..he
Ya Allah... mintak2 la ustaz cuma tanya surah yang aku lancar.. Kau timbang2 kan lah ibadat dan gerak kerja yang aku lakukan sebelum ni.. (Malunye nak mengungkit2 dengan Allah.. sekadar mane je la amalan ku selama ini..)
Tu je kot.

dan ketiga KPPI.
Ini yang besar ni...
Nanti, bila dah dapat nota, baca la nota tu...
Rasenya yang exam ni kuar yang nota je kot..
oh, yang aras2 tu kena tengok sikit.. yang pembinaan item, jenis2 stem, stimulus, dan respon terhad, respon dsbnya tu perlu tgok jugak.ntah pape tu.hu

Hm, tapi insyaAllah.. semua ilmu yang aku belajar ni, kalau betul2 aku kuasai... mmg banyak la sangat paedahnya.. tak rugi menuntut ilmu Allah ini.. yang penting ikhlas..
macamna ikhlas tu??

Ikhlas tu, bila kita ihsan.  Ihsan tu, bila kita niat, kita study, kita discuss, kita bincang dengan kwn2 kita.. semuanya untuk membuktikan kehambaan diri kita kepada Allah..
Bila kita ambil buku, bila kita study, bila kita gi beli pen, bila kita pos slip ke rumah, bila kita jawab periksa, kita niat.. untuk memperhambakan diri kepada Allah..

Nak tak nak, kita hamba, dan Dia Allah adalah Tuan, maka kita kena turut perintah Dia.. Perintah Allah adalah suruh kita belajar. Perintah Allah adalah suruh kita keluar dari kejahilan kepada pengetahuan, kepada ilmu.. Nak tak nak, orang berilmu itu dikasihi di sisi Allah.. maka, hendaklah aku menuntut ilmu, tidak kiralah ilmu itu fardhu ain atau fardhu kifayah.. semua ilmu itu adalah, datangnya dari Allah..

Asalkan aku menggunakan ilmu itu untuk mengenali Allah, untuk merasakan semakin rapat kepada Allah, maka aku harus belajar betul2 dan menguasai ilmu itu, dan menggunakannya ke arah kebaikan.. insyaAllah.. Amin Ya Robbana..

Ya Allah, berkatilah dan rahmatilah daku dan ahli keluargaku, serta sanak saudaraku, dan rakan-rakanku, serta guru-guruku dalam perjuangan menuntut ilmuMu yang maha luas, dalam proses mengelurkan kami dari kejahilan diri kami sendiri.. Matikanlah kami dalam keimanan dan jadukanlah kami tergolong dalam kalangan orang yang berpengetahuan..... Amin

Wallahua'alam

Wassalam..

Ya Allah, aku nak dapat 4 Flat sem ni, kalau itu yang terbaik untukku!
Oh, aku tak buat lagi target asal, target paling teruk, & target yang praktikal utk subjek sem ni, ingatkan ye~!

Thursday, March 18, 2010

HADITH-kongsi ngan kak tasneem

Dalam suatu atsar diriwayatkan bahwa seorang mukmin melihat dosa-dosanya laksana dia duduk di bawah gunung di mana ia khawatir gunung itu akan menimpanya. Sedangkan orang durhaka melihat dosa-dosanya seperti lalat yang hinggap di hidungnya lalu dia halau dengan tangannya. (HR. Bukhari)

Sunday, March 7, 2010

Sujud Syukur

SUJUD SYUKUR








DEFINISI
Sujud Syukur ialah sujud terima kasih kerana mendapat nikmat (keuntungan) atau terhindar daripada bahaya dan kesusahan yg besar.




Waktunya


Sujud Syukur disunatkan sewaktu mendapat keuntungan atau sewaktu terhindar daripada bencana dan sebagainya




Dalilnya


Daripada saidina Abu Bakar r.a. menceritakan bahawa Nabi Mohammad s.a.w. Apabila datang kepada beliau sesuatu yang mengembirakan atau khabar yang baik, beliau terus sujud berterima kasih kepada Allah taala. Hadis diriwayatkan oleh Abu Daud dan Termidzi r.a.


Rukunnya


1 Niat


2 Takbiratulihram


3 Sujud


4 Memberi salam




Syarat-syaratnya


Disyaratkan sujud syukur dengan beberapa syarat :


a. Suci dari hadath besar dan kecil


b. Suci dari najis samaada di badan, pakaian dan tempat


c. Menghadap ke kiblat


d. Menutup aurat




Cara-cara melakukannya.




Pertama : Niat, SAHAJA AKU SUJUD SYUKUR KERANA ALLAH TAALA


Kedua : Mengangkat takbiratulihram, ( ALLAHUAKBAR )


Ketiga : Sujud, sepertimana sujud dalam Solat




Bacaan dalam sujud


1. SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH WALA ILAHA ILLALLAH HUWALLAHU AKBAR 3kali




2. Kemudian berdoa di dalam hati dalam bahasa melayu (peringatan kalau dilafazkan dalam bahasa melayu batal sujud syukur tersebut)




A. YA ALLAH KAMI BERSYUKUR DI ATAS KURNIAAN DAN NIKMATMU


B. YA ALLAH KAMI BERSYUKUR DENGAN REZEKI YANG TELAH ENGKAU BERIKAN KEPADA KAMI


C. YA ALLAH AMPUNLAH DOSA-DOSA KAMI, KEDUA IBU BAPA DAN ORANG-ORANG YANG BERIMAN


D. YA ALLAH JAUHILAH RUMAH DAN TEMPAT KERJA KAMI DARI BENCANA DAN MALAPETAKA




E. YA ALLAH KAMI BERJANJI UNTUK MENTAATI SEGALA PERINTAH-MU DAN MENJAUHI SEGALA LARANGAN-MU




Keempat : Duduk selepas sujud lalu memberi salam.
 
Mari kita buat,..??.. senang jer..

Friday, March 5, 2010

CAHAYA















Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :



* Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang.


* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.


* Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari.






Apabila ditanya cahaya apakah ini? Lalu dijawab :


"Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan mengambil air sembahyang apabila terdengar azan.


Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air sembahyang sebelum azan.


Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari.

Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."

Tuesday, February 16, 2010

TAK BOLEH TIDOR ITU PON NIKMAT

“Kalau kita terjaga di tengah-tengah malam itu, ia sebenarnya satu anugerah dari Allah. Allah kirimkan malaikatNya mengejutkan kita supaya kita bangun beribadah kepada Allah. Sebagai tanda terima kasih kerana mengejutkan kita, paling malas pun, mintalah apa-apa (berdoa) walau sedikit (meskipun kita masih di tempat tidur) kepada Allah. Kemudian tidurlah" - Tok Guru

Saturday, January 30, 2010

KOLEKSI 3

Allah meletakkan 5 perkara dalam 5 tempat


Allah meletakkan lima perkara dalam lima tempat"
1) Kemuliaan dalam ketaatan
2) Kehinaan dalam kemaksiatan
3) Kehebatan dalam qiamullail
4) Sifat himah dalam berlapar
5) Kekenyangan dalam sifat qanaah.

Friday, January 22, 2010

KOLEKSI 2

27/11/2009 jumaat hari raya aidiladha, 18/12/2009 jumaat tahun baru hijrah, 25/12/2009 jumaat sambutan krismas, 1/1/2010 jumaat tahun baru masihi, 1/1/2010 gerhana bulan, 15/1/2010 jumaat gerhana matahari, 26/2/2010 jumaat sambutan maulud nabi S.A.W, 2/4/2010 jumaat matinya yesus kristus, 28/6/2010 jumaat hari wesak, 10/9/2010 jumaat hari raya aidilfitri, 5/11/2010 sambutan deepavali...kepada semua kenalanku, sepertimana yang kita tahu melalui sabda Nabi Muhammad S.A.W bahawa hari khiamat juga akan berlaku pada hari jumaat.....sama-samalah kita berdoa, beristighfar memohon keampunan dan keredhaan daripada Allah SWT....renungan bersama~


****
 
Diriwayatkan daripada Hazrat Abu Hurairah RA katanya,



Saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Jika sebatang anak sungai mengalir di hadapan pintu rumah salah seorang daripada kamu dan dia mandi dalam sungai itu sebanyak lima kali sehari, pada pendapat kamu masih adakah lagi kekotoran (pada badannya)?”


Para sahabat R.Anhum menjawab, “Tidak akan tertinggal sedikitpun kekotoran.” Rasulullah SAW bersabda, “Maka demikianlah juga solah lima waktu, melalui solah ALLAH TAALA akan mengampunkan dosa.”

(Hadith riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Thursday, January 21, 2010

PERSEDIAAN


Fasa pilihan raya kian bermula. Hari ini PMUKM telah dibubarkan, dan berdasarkan notis, Penamaan calon akan diadakan pada 25 Jan (Isnin ini), dan pembuangan undi pada 28 Jan (Khamis depan).


Wahai diri,
Sudah bersediakah kamu untuk mengundi??? Ya, kalau ikutkan fardi, memang kita sudah bersedia. Apa susah, pagi2, bawak kad matrik, pi daftar kat lobi kolej, dan pangkah nama2 MPP Mahasiswa. Settle!! Bukannye susah nak mengundi.


Tapi, yang susahnye, kena ajak orang lain untuk turun mengundi, dan ajak mereka supaya mengundi calon mahasiswa juge! Nak menyeru mereka mengundi calon2 yang akan mengamalkan Islam dalam pemerintahan mereka ni yang susah sikit!!


Ya Allah, berikanlah petunjuk kepada calon2 Mahasiswa, dan penggerak2 Islam di bumi UKM ini.


Tanggung jawab kita besar sebenarnya. Jadi, kita kena pohon kekuatan dan pertolongan dari Allah..

Terbaca tazkirah di blog kak zan.. best rase

Saudaraku:
Berusahalah sedaya mampu untuk menggali perbendaharaan Ilahi di waktu malam supaya dapat kamu agihkan kepada saudara-saudaramu di waktu siang.

Walau apapen, saya tetap mendoakan agar Allah mengurniakan kemenangan kepada kita (jika itu adalah yang terbaik untuk kita), dan semoga saya dapat memenuhi pra-syarat kemenangan seperti yang dipaparkan dalam taujihat penggerak sebelum ini.

Bersama-sama sahabat yang lain, saya perlu selaraskan niat, kuatkan semangat, tangkaskan pergerakan, tingkatkan taqarrub dan bermunajat ketika orang lain sibuk dengan dengkuran...

Ya Allah, beri kekuatan....

Saturday, January 16, 2010

Macamane nak Change Case dalam Micr Word 2007

Sebelum ni guna word 2003, jadi bila dah install micr 2007, banyak benda yang kena explore balik..
Sampaikan perkara yang mudah pun jadi tak tahu.

Antaranya, tentang cara nak tukar tulisan dari huruf kecil kepada huruf besar semua.. atau dalam bahasa komputernya, 'Change Case'-(UPPER CASE, Sentence Case dll)

Hingga hampir kesemua kawan yang ada di sekeliling tidak dapat menjawab persoalan itu..
tapi alhamdulillah, kini penyelesaiannya di sini,
padahal mudah la sangat3.

Cuma highlight ayat yang hendak ditukar tu,
Then klik kanan pada ikon ni..(yang ada sebaris dengan ikon B, I, U, abc, x2, x3)


Tu je.. Alhamdulillah. Mg dipermudahkan urusan. manfaatkan teknologi yang ada.
Jadi tak perlu susah2 taip semula ayat tu.

Sunday, January 10, 2010

Khalifah Method School

Apakah dia??
Di mana & bagaimana ia dilaksanakan?
Bagaimanakah ia mengawal pelajar?
Nak jumpe je cikgu2 dia...
Ada UPSR jugak tak??

Thursday, January 7, 2010

Kisah Penjual Tempe

Kisah Penjual Tempe




Sesungguhnya tiada kuasa lain yang dapat menandingi kekuasaan Allas swt..amin
Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Di situ ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari.. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempe yang dijualnya merupakan tempe yang dibuatnya sendiri.















Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba-tiba dia tersedar yang tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh jadi. Kebiasaannya tempe beliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah kesemuanya belum masak lagi.

Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempe yang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringatakan firman Allah yang menyatakan bahawa Allah dapat melakukan perkara-perkara ajaib, bahawa bagiNya tiada yang mustahil. Lalu dia pun mengangkat kedua tangannya sambil berdoa , "Ya Allah , aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe. Amin"

Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia sangat yakin bahawa Allah pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe dengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe. Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang soya.

Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh Allah. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi. "Ya Allah, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantulah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe,Amin"
Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikitbungkusan tu.

Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!! Sementara itu hari pun semakin meninggi sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walaubagaimanapun kerana keyakinannya yang sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu. Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak.

Dia berfikir mungkin keajaiban Allah akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa. "Ya Allah, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku.Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin". Lalu dia pun berangkat.Di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya.

Sesampai sahaja di pasar, segera dia meletakkan barang-barangnya.Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempe yang ada.

Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihatisinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Allah kerana doanya tidak dikabulkan.

Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, inilah satu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe. Dia akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh menjadi. Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mula kurang.

Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang.Namun jauh di sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Allah, pasti Allah akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buatkali terakhir, "Ya Allah, berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempeku yang belum menjadi ini."

Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita."Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempe yang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi." Dia termenung dan terpinga-pinga seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe,tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yang belum menjadi.Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya"Ya Allah, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".

Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada Allah. Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum menjadi itu.


Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, "Mengapa hendak membeli tempe yang belum jadi?"Wanita itu menerangkan bahawa anaknya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England, si ibu tadi kenalah membeli tempe yang belum jadi lagi supaya apabila sampai di England nanti akan menjadi tempe yang sempurna. Kalau dikirimkan tempe yang sudah menjadi, nanti di sana tempe itu sudah tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap.

Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudahpun dimakbulkan oleh Tuhan...



KONKLUSINYA.... :)




Pertama: Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Tuhan sewaktu berdoa, padahal sebenarnya Tuhan lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apa yang terbaik untuk diri kita.
Kedua:. Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagai hambaNya yang lemah. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap apa yang dipinta. Percayalah bahawa Tuhan akan mengabulkan doa kita sesuai dengan rancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.
Ketiga : Tiada yang mustahil bagi Tuhan..

Keempat : Kita sering ingin Allah memenuhi hak kita sedang kita tidak pernah mahu memenuhi hak Allah seperti menjaga SEMBAHYANG 5 WAKTU ,menyegerakan solat, berkata-kata perkara yang berfaedah dan berpesan kearah kebaikan.. (",) ....



"JOM KITA RENUNG DAN FIKIR DI SEBALIK CERITA DI ATAS"



Bersumber email sahabat nun jauh disana....