Saturday, January 2, 2010

Cara Nak Convert dari Word ke PDF

Alhamdulillah.. setelah bertanya dengan beberapa teman, beberapa idea dan kaifiyat untuk menukar dokumen dari format word kepada PDF...Tapi, pokoknya, kena ada software..dan internet on. 
Jadi, tak rugi kita bertanya, jika tidak tahu.. Thanks, guy!


Al-maklumlah, sekarang ni, kl kita nak hantar formal letter melalui internet (softcopy), pihak penerima dah tak nak terima kl kita guna micr word. Pertama, sbb xde tandatangan-(jadi surat tu xvalid). Kedua, penerima boleh edit sendiri surat tu.. jadi x acila.. 


Jadi, alhamdulillah.. Berkat doa Robbi Yassir Wa La Tua'assir.. Allah mengilhamkan pertolongan dan hikmahNya.. Setiap permasalahan pasti ada penyelesaian.. Cuma kita perlu berusaha , sabar menunggu dan berdoa kepadaNya..


Setakat yang saya tahu, ada 3 cara/wasilah:


1) http://convert.neevia.com/ 



Cuma perlu Choose File, dengan Browse file yang nak convert tu.
Pastu, masukkan emel
Dan Klik Upload&Convert..


InsyaAllah, sangat mudah.
Tapi, kl word kita ada banyak sangat gambar, xjadi... Hm, sorry. Sbb: The upload limit is 1MB per file =(


Tapi, kl nak cuba jugak, boleh download  DocuPrinter Pro (64-bit compatible),- mungkin berhasil, ya!


Tapi, dia asyik kata- It will harm ur computer je... Hm, kl anda sayangkan, xyahla download.. tapi kl cam saya ni, asalkan kerja boleh settle, buat je la, hu2


Run
Next>Next>Accept Agreement>Next3>Finish.


Dah boleh guna...


2) Bukak file dekat word cam biasa. (WORD 2007), dan kena ada Adobe Reader
Save As..
Pilih Add-In Sofware
Pilih Converter to PDF. 
2007 Microsoft Office Add-in: Microsoft Save as PDF or XPS
Start Download.
 Dan ikut je step tu.. sampai habis.


Then try bukak balik melalui word. InsyaAllah, dah boleh save ass pdf..


So, lepas ni, boleh la emelkan kepada penerima surat dengan senang hati, memandangkan file yang berformat PDF tak la berat sangat.. (KOT, he2)


3)http://www.cutepdf.com/
Download software kat sini. Pon boleh jugak...


mane2 la yang senang dan menyenangkan..Tapi tak janji bahawa downloading it tidak mendownload virusses.. tapi harap2 tidak la..


Tu saje yang saya jumpe. mungkin kl ada cara lain yang lebih mudah, harap dapat dikongsikan.
Wassalam.

No comments: